Reparatie

 

Als één of meer stukken glas in een glas-in-lood raam zijn gebroken, dan is het vaak goed mogelijk om het paneel te repareren. Dit hangt echter wel af van de staat van het hele glas-in-lood raam. Het is onder meer van belang dat het lood nog goed genoeg is om de samenhang van het raam te behouden.

Als het raam in een tè slechte staat is, moet het gerestaureerd worden. Hoe dat in zijn werk gaat, kunt u hieronder lezen.

 

Restauratie

 

Over het algemeen gaat een glas-in-lood raam enkele tientallen jaren mee. Maar na verloop van tijd wordt het lood zwak en verliest het zijn verband. Het lood droogt uit. Het raam gaat bol staan of gaat rammelen. Meestal krijg je dan ook scheurtjes bij de soldeerpunten. Het glas-in-lood raam moet dan worden gerestaureerd. Dit houdt in dat het raam helemaal uit elkaar moet worden gehaald.

 

Alle stukken glas worden zorgvuldig schoongemaakt en daarna met nieuw lood weer in elkaar gezet. Indien er een stukje glas kapot is, dan wordt er een nieuw stukje ingezet. Gelukkig worden bijna alle soorten en kleuren glas nog steeds gemaakt. De kleur en structuur kan echter wel iets afwijken van het origineel.