Isolatieglas

 

Sinds enkele jaren worden glas-in-lood ramen ook tussen dubbelglas (thermopane) geplaatst. De glas-in-lood panelen worden in speciale Y-profielen gezet, zodat ze tussen het dubbelglas kunnen worden ingeklemd. Het is ook mogelijk om oude panelen te plaatsen in nieuwe isolatieramen maar dan moeten ze wel eerst gerestaureerd en kleiner worden gemaakt om ze pasklaar te maken voor het nieuwe raam.

 

Het heeft een aantal voordelen zoals: het is gemakkelijk schoon te maken, het glas in lood blijft mooi, geeft een goede warmte-isolatie en goede geluidsisolatie.

 

Daarnaast zijn er echter ook een aantal nadelen: er wordt door de glasfabriek geen garantie gegeven op isolatieglas met glas-in-lood ramen erin, omdat de temperatuur tussen het glas kan oplopen tot 100°C. Het lood en ook de kitrand van het dubbelglas zijn daar uiteindelijk niet tegen bestand. De structuur van het glas en van het lood is niet meer goed te zien, omdat het geheel wat vlak wordt door het dubbel glas. En het lood kan niet verkleuren onder invloed van de buitenlucht.